Terug- en vooruitblik technische zaken

Terug- en vooruitblik technische zaken

 

 

 

 

 

 

Namens de Technische commissie (TC) hierbij een update over de technische zaken binnen Thrianta, met daarin een terugblik op het afgelopen zaalseizoen van de senioren teams en een vooruitblik naar het aanstaande veldseizoen. Ook de oudertraining, scheidsrechterszaken en trainersbegeleiding komt aan bod.

Thrianta 1

Het zaalseizoen voor het 1e startte wat moeizaam en werden er in de eerste deel van de zaalcompetitie 5 punten verspeeld. Vooral het puntverlies thuis tegen AKC en de nederlaag tegen Devinco waren tegenvallers. De achterstand op een promotieplek was op de helft van de competitie dus aanzienlijk. De tweede helft van de competitie was een stuk constanter en werd er maar één wedstrijd verloren. In de thuiswedstrijd tegen HKC had Thrianta de latere kampioen op de knieën, maar daar bleef het bij en wist HKC uiteindelijk toch te winnen. De uitwedstrijd tegen Devinco was de beste wedstrijd van het seizoen en werd er gepiekt op het juiste moment. Deze overwinning bleek later de sleutel voor het behalen van de promotie naar de 1e klasse volgend zaalseizoen.

Het aanstaande veldseizoen is het 1e ingedeeld bij Juventa, HKC en DOS-WK (1e klasse). Doelstelling is handhaving, maar het wordt nog een flinke uitdaging om niet op de laatste plaatst te eindigen.

Thrianta 2

Voor Thrianta 2 was het een wisselvallig seizoen, waar lang tegen de eerste overwinning aan gehikt werd. Vooral in thuiswedstrijden speelde het 2e redelijk stabiel. Alleen de nrs. 1 en 2 van de poule (Juventa en Rood-Wit) hebben in het Activum weten te winnen van Thrianta. Dat de ploeg mee kon in deze competitie blijkt wel uit het feit dat er drie keer gelijk gespeeld werd. Alleen was vaak in de uitwedstrijden het scorend rendement te laag om een resultaat te behalen.

Aan het einde van de zaal competitie werd de spelersbezetting van de selectie verbeterd, doordat Ryan en Julian zich bij de selectie aansloten. Hierdoor hebben Mark en Bertran er voor gekozen om een stapje terug te doen. Damian moet een operatie ondergaan en is voor lange tijd uit de running. Jens zal op het veld weer meedraaien in het 3e.

Door de degradatie op veld afgelopen najaar, komt Thrianta 2 nu op het veld uit in de reserve 3e klasse, waarin ze met Oranje Zwart 2 en Dos’46 4 een bekende tegenstander uit de zaal treffen. In deze competitie liggen mogelijkheden om weer terug te promoveren naar de reserve 2e klasse, maar daar zal zeker voor moeten worden gestreden. Sinds de herstart van de veldtrainingen zijn ook Dion en Tom ook bij selectie aangesloten, na een aantal jaren terug van weg geweest te zijn.

Thrianta 3 / MW2

Het 3e heeft als een midweek team in de zaalcompetitie gespeeld. Vanwege een structureel tekort aan spelers, was het elke week een flinke puzzel om de bezetting rond te krijgen voor de wedstrijden. Chris heeft er een flinke kluif aan gehad om elke keer 10 spelers op papier te krijgen, maar door medewerking van spelers uit 2e, MW1 en de junioren is het uiteindelijk gelukt om alle wedstrijden te kunnen spelen. MW2 eindigde in de middenmoot en heeft veel goede wedstrijden gespeeld en vooral lol gehad!

Dit zaalseizoen werd op de maandagavond getraind samen met NIEK 1. Er werd een sporthal uur gedeeld, waarin gezamenlijk werd getraind en geoefend. Deze constructie is wederzijds goed bevallen en er wordt gekeken of we de samenwerking volgend jaar kunnen continueren.

Het komende veldseizoen gaat S3 weer ‘gewoon’ op de zaterdag spelen. Het 3e traint gezamenlijk met MW1 op de dinsdagavond. Bij een tekort aan spelers bij wedstrijden zullen de invallers voor de wedstrijden van 3e worden komen uit het 2e, MW1 en de junioren.

Midweek 1

Voor MW1 was het weer eens een feestje na een aantal jaren "droog" te hebben gestaan met de reeks van kampioenschappen vóór corona tijd. MW1 speelde een heel sterk zaalseizoen. Van de 12 wedstrijden werden er 10 gewonnen. Door beide naaste concurrenten (NKC MW3 en Achilles MW1) zowel uit als thuis te verslaan, zette MW1 met het kampioenschap de kroon op het seizoen.

Komend veldseizoen hoeft MW1 niet meer zo ver te reizen voor de uitwedstrijden. (Hollandscheveld, Koekange en Nijeveen) en zal er weer worden gestreden voor een volgend kampioenschap. Vanaf halverwege de zaalcompetitie is Marleen bij MW1 aangesloten en vanaf het veld keert ook Bertran weer terug en draait Vincent vd D ook mee in MW1. Helaas zijn Mirjam en Berend langdurig uit de running.

Oudertraining

Sinds een aantal seizoenen geeft Erwin training aan ouders (van korfballende kinderen). Deze training is begonnen als een sportief alternatief voor het wachten tot de training van de jeugd is afgelopen, maar is nu een laagdrempelige en vrijblijvende vorm van korfballen voor ouders die dat leuk vinden. Na een voortvarende start van de ouders met een vaste kern van 6 personen en 3 personen die zo nu en dan kan aansluiten, is de groep in de zaalperiode terug gegaan naar 4 vast en 2 flexibel. Dit heeft dan ook geresulteerd in het afzeggen van trainingen bij een bezetting van minder dan 4 personen. Op het komende veldseizoen hopen we dat de bezetting weer terug komt op het oude niveau.

Scheidsrechters / JWL

Met een groeiend aantal teams en een afnemend aantal planbare scheidsrechters en jeugdwedstrijdleiders (JWL) wordt de uitdaging voor Klaas Martin steeds groter om de planning rond te krijgen. Het plannen van scheidsrechters voor de zaal gaf gelukkig nog geen problemen. Daar waar ingedeelde scheidsrechters niet konden, werd telkens zonder veel moeite onderling geruild.

Helaas is door dubbelrollen (coach en scheids) de opleiding voor jonge scheidsrechters deels in het water gevallen. Om elke breedtekorfbal wedstrijd te voorzien van een JWL en voor de wedstrijdkorfbal teams (S2 en A1) een reserve scheidsrechter te plannen, is een flinke poule vrijwilligers nodig. Voor het komende veld zijn er te weinig personen beschikbaar om alle wedstrijden in te plannen met personen die regulier willen fluiten. De wedstrijden die we niet vanuit de reguliere pool kunnen oplossen, gaan we opvullen met spelers vanuit de selectie senioren/junioren, zodat iedereen toch kan spelen.

Trainersbegeleiding & -opleiding (KT2)

Jari is dit seizoen gestart als trainersbegeleider. Nu het zaalseizoen erop zit, is duidelijk te zien dat de jeugdtrainers stappen maken. Want de beste manier om het te trainersvak te leren, is het simpelweg te doen! Een aantal trainers hebben (op verzoek) extra begeleiding gekregen, waarvoor Jari specifiek bij de trainingen aanwezig is geweest. Deze trainers hebben daarna prima de tips & trucs opgepakt.

In februari zijn er 9 trainers gestart met een KT2-cursus. (Wim, Thijs, Tom, Daphne, Bente, Bertwin, Carmen, Duuk en Marlène). De Cursusleider geeft aan goede vooruitgang te zien en de cursisten weten de opgedane kennis en kunde al toe te passen in de praktijk.